Історія появи чаю матча

История появления чая Матча

Історія появи чаю матча


Історія чаю матча досить давня і починається ще в Китаї під час правління династії Тан (618-907 рр.). У той час сировину для чаю обробляли парою спресовуючи в брикети, що дозволяло продовжити термін зберігання чаю. Згодом його придумали розтирати в дрібний порошок і заварювати з подальшим додаванням солі і м’яти.

Довгий час ідея розтертого зеленого чаю залишалася в рамках Китаю і не виходила за його межі. Поширення чаю почалося лише під час правління китайської династії Сун (960-1279 рр.). Сталося це за участю ченця Ейсая, який привіз чай матча в Японію в 1191 році, прихопивши з собою ідею дзен-буддизму.

Тоді порошок матча заливали гарячою водою і збивали за допомогою вінчика Часен до утворення пінки. Завдяки розпиванню матча буддисти могли витримувати багатогодинні вправи і медитації. Згодом процес приготування і споживання чаю матча перетворився в медитативний ритуал. В кінці 13 століття китайські ченці поширили дзен-буддизм по всій Японії, а разом з ним і культуру вживання порошкового чаю. У Китаї ця культура поступово відійшла і забулась. А в Японії, вийшовши за межі монастирів, отримала широку популярність серед шляхетних верств населення, значного поширення набула в інших прошарках суспільства і, врешті-решт, стала невід’ємною частиною японської культури.

Чим відрізняється японський чай матча від китайського?

  • По-перше, японська матча вважається більш якісною, так як її збирають і перемелюють традиційними способами, що дозволяють зберегти всі корисні властивості.
  • По-друге, японська матча має насичений зелений колір, що свідчить про правильної технології вирощування (кущі з матча накривають сіткою за кілька тижнів до збору, щоб листя почали інтенсивно накопичувати корисні речовини). Чим зеленіша матча порошок, тим більш ранній і молодий збір був використаний для його приготування.
  • По-третє, більшість японських виробників намагаються вирощувати чай в екологічно чистих зонах, щоб в ньому було якомога менше різних домішок, так як матча це перетерті в порошок листя.

Наша матча – родом з японських префектур, що славляться своїми якісними матча чаєм, а наші постачальники це японці, які століттями вирощували матча за традиційними технологіями. Саме тому ми повністю спокійні за якість нашого чаю. П’ємо його з задоволенням самі і вам радимо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.