Перший урожай матча, і чому він такий важливий

Первый урожай матча, и почему он так важен

Коли говорять про якість зеленого матча (та й будь-якого чаю в принципі), оперують різними категоріями. Але на першому місці незмінно — дата збирання та його первинність. Саме за часом збирання будуть судити, наскільки якісний і корисний матча. Але чому він має настільки колосальне значення? Всі відповіді приховані в особливостях зростання чайних кущів: вони по-різному витрачають ресурси в різні пори року, що відбивається на смаку і якості листя.

Найцінніший — перший весняний збір

Час проведення першого та інших зборів плаваючий. Він може початися раніше або пізніше, в залежності від поточної погоди, кліматичних умов регіону, де знаходяться плантації. Але найчастіше матча збирають в середині весни. Традиція ж ховати кущі від сонця застосовується незалежно від часу збору.

Чайні кущі в зимовий час не просто сплять. Вони накопичують поживні речовини — переважно в коренях, але в стовбурі та гілках теж. З настанням весни вони прокидаються, але листя ростуть повільніше через все ще низькі температурі та її постійну зміну. Кущ немов демонструє обережність, придивляється до погоди, щоб не постраждати від морозів при занадто швидкому розвитку. У цей період, коли сонця все ще мало, для формування й зростання листя використовуються накопичені за період спокою речовини. Зокрема, глюкоза.

Тобто, у куща не бракує поживних речовин. І листю дістається максимальна кількість амінокислот і глюкози, тоді як таніни виробляються повільніше через стримуване зростання рослин. Листя, що проростає першим, містить найбільше корисних вітамінів і мікроелементів, а їхній смак, завдяки споживаній глюкозі, виходить солодшим, м’яким й молочним. Тому зелений матчу першого збору — ніби вершковий, швидше солодкий, ніж терпкий, і зовсім не гіркий.

Імітація повільного зростання

Спостерігаючи за циклами розвитку чайних кущів, японці виявили переваги повільного зростання кущів. І в подальшому спробували відтворити ці умови штучно. Як? Ви вже знаєте — шляхом закутування кущів або натягування сіток над ними. Не отримуючи досить сонця, рослина уповільнює своє зростання. Листя формується набагато менше, але концентрація корисних речовин в них — вище. Точно так само в них більше цукру, й менше танінів. Але процеси в листі залежать не тільки від кількості сонячного світла, але й від навколишньої температури. Накривши сіткою кущ, не можна знизити температуру навколо. Тому цей лайфгак — напівзахід, все одно не дозволяє зробити, скажімо, літній урожай таким же, як і перший весняний.

А що ж з літнім врожаєм?

Чи означає написане вище, що літній урожай чаю матча поганий і від нього слід відмовитися? В жодному разі. Просто він інакший. Так, в листі літнього врожаю менше цукру — період активного сонця рослина використовує для накопичення глюкози в кореневій системі, заздалегідь готуючись до наступної весни. Але в них набагато більше кофеїну й танінів, що пов’язують кофеїн, перетворюючи його на сполуку теїн. Їхній високий вміст пояснюється потребою рослини захиститися від поїдання тваринами й комахами: гірке листя вони їдять з меншою охотою. Але саме завдяки цьому матча літнього збору виходить особливо зарядженим, потужним й сильним. Він набагато краще бадьорить, допомагає зібратися, дає додаткову енергію і мотивує куди краще весняного.

Звичайно, для листяного чаю відінності між збираннями критичніші. Тоді як затінення кущів, з яких збирають сировину для матча, дозволяє компенсувати цей нюанс, знизивши темпи зростання й зберігши частину цукрів в листі. Тому різниця між матча літнього та весняного збору менш помітна. Але вона є і було б неправильно її приховувати або безпідставно зрівнювати продукт, зібраний в різний час.

І наостанок один важливий момент. Зміна клімату останнім часом дозволяє збирати матча високого класу ближче до літа — сучасна весна настає пізніше, характеризуючись підвищеною вологістю і зниженою кількістю сонця. Тому якісний чай цілком можна отримати ближче до літніх місяців.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.