Поширені помилки під час приготування матча

Ошибки при приготовлении матча

Знайомство з будь-яким новим напоєм обов’язково мине етап експериментів. Це нормально – шукати й пробувати формати, які подобаються саме вам. А щоб цей етап пройшов для всіх матча-новачків максимально безболісно, ​​опишемо основні помилки під час приготування матча. І збережемо вам чимало часу, нервів і чаю, який не відправиться до смітника.

Помилка 1. Не використовувати вінчик

Згадайте, що буває, коли ви насипаєте борошно в рідину (наприклад, молоко) і намагаєтеся його розмішати? Правильно, воно перетворюється на грудки, розчинити які – складне завдання. Текстура матча тонша від борошняної і він ще охочіше перетворюється на грудочки, варто додати до нього воду. Щоб їх розчинити, потрібен вінчик – електричний або бамбуковий. Перший дуже швидко обертається, а другий має найтонші струни, що немов «розрізають» грудочки, які потрапляють між ними.

Крім того, хороший матча – це ще й гарна, стійка і надзвичайно смачна пінка. Щоб її отримати, потрібен – правильно – вінчик. За допомогою звичайного кухонного вінчика, вилки або інших пристроїв пінку не одержати. З усього кухонного начиння з пінним завданням впорається хіба що френч прес, але результат все одно тішить менше, ніж з використанням спеціального інструменту.

Помилка 2. Класти занадто багато чаю

Наприклад, щоб отримати більш насичений чай або посилити тонізуючий ефект. За японською традицією заварювання міцного чаю койтя необхідно використовувати 4 грами порошку для однієї порції напою. І ця вимога не випадкова. Якщо покласти більше, тонізуючий ефект дійсно може бути більш вираженим і тривалим. Але чи зможете ви випити отриманий чай? Перевищення порції не веде до посилення смаку, але абсолютно точно зробить матча жахливо, жахливо гірким.

Помилка 3. Використовувати занадто гарячу воду

Читаючи описи матча в інших, вас захоплює перелік всіх цих вершкових, трав’янистих, молочних і шоколадних нот? Але під час самостійного приготування виходить тільки одна нота – гірка? Швидше за все, ви використовуєте дуже гарячу воду. Матча не любить, коли його ошпарюють 100% окропом: він не стає менш корисним, але смак блідне і бідніє. Краща температура для приготування матча на воді – 80-90°C.

Помилка 4. Наливати воду з-під крана

Склад водопровідної води може бути різним і це відбивається на її смаку. Наприклад, вода з високим вмістом мінералів жорстка й злегка солона. Вона занадто сильно змінює, навіть деформує смак матча – він видається гірким, про жодне багатство аромату й смаковий букет навіть мови бути не може. Якщо хочете по-справжньому зрозуміти, за що ж цінують якісний матча, придбайте пляшку очищеної води спеціально для чаювань.

Помилка 5. Ігнорувати ситечко

Якщо пудровий чай зберігається довго або з порушенням рекомендованих умов, він неминуче береться грудочками. Але це не ті грудочки, про які йшлося в першому пункті. Ці щільні, важко і довго розчиняються – найефективніше розчавити їх пальцем прямо у воді. Але це і негігієнічно, і загрожує опіками. І вінчик з ними не впорається. У підсумку ви п’єте чай не з шовковою текстурою, а з грудочковою – те ще задоволення. Тож просто придбайте собі ситечко (воно недороге) і витрачайте всього 2 секунди перед кожним чаюванням, щоб воно точно було вдалим.

До речі, осідання невеликої кількості порошку на дні чашки з матча не вказує на помилки під час його приготування. Це нормальний процес – цей осад необхідно випити.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.