Маршмелоу – це такий типово американський десерт, який можна їсти окремо, і смачно додавати до какао або кави. Його роблять з різними смаковими додатками (горіхи, фрукти, ягоди). Ми ж вирішили взяти класичний рецепт і матча-модифікувати його, як вже робили з іншими рецептами. Традиційно, це пішло йому на користь – завдяки матча смак став багатшим, не таким приторним.
Невеликий вступ
Готувати маршмелоу можна за американським і французьким рецептом. У першому використовується желатин, а в другому – яєчні білки. Ми за основу взяли перший, щоб уникнути будь-якого післясмаку (білковий маршмелоу віддає яйцем). Важливо! Не намагайтесь замінити желатин в рецепті агар-агаром. Дійсно якісний агар-агар знайти важко і він все одно дає іншу консистенцію. І не бійтеся починати – готувати ці солодощі зовсім не складно.
Складові
Для маршмеллоу вам знадобиться:
- вода – 125 + 20 мл;
- желатин – 21 грамів;
- сіль – дрібка;
- матча – 8 грамів.
Для цукрового сиропу:
- цукор – 400 грамів;
- кукурудзяний сироп – 60 мл;
- вода – 125 мл.
Кукурудзяний сироп можна замінити інвертним сиропом або рідкою глюкозою.
Додаткові інгредієнти:
- цукрова пудра – 100 грамів;
- крохмаль (краще – кукурудзяний або тапіоки) – 100 грамів;
- рослинне або вершкове масло.
Ну, й форма, в якій солодощі будуть проходити стабілізацію.
Етапи приготування
- У глибокій мисці весь желатин залийте 125 мл води, перемішайте і залиште насичуватися.
- Для приготування цукрового сиропу потрібен будь-який посуд з товстим дном. Влийте до нього воду, інвертний сироп й цукор. Доведіть до кипіння на середньому вогні та кип’ятіть, не мішаючи, приблизно 10-15 хвилин. Перевірити готовність сиропу можна, капнувши трішки в холодну воду. Якщо він перетвориться в кульку і відразу почне розчинятися, значить, готовий.
- Починайте збивати желатин, влийте до нього весь сироп тонкою цівкою і додайте сіль. Збивайте масу на середній швидкості, поки вона не стане білою і повітряною. Зазвичай це займає 10-12 хвилин.
- Розведіть матча в невеликій кількості води (приблизно 20 мл), додайте до маси й рівномірно розмішайте.
- Форму (бажано прямокутну) застеліть пергаментом і змастіть маслом. А цукрову пудру змішайте з крохмалем.
- Насипте суміш до форми, розрівняйте і залиште стабілізуватися на 8-12 годин в прохолодному місці (в холодильник краще не ставити).
- Коли маса стабілізувалася, посипте стіл сумішшю крохмалю й пудри. Дістаньте маршмелоу з форми, наріжте квадратиками (можна зробити фігурки за допомогою форми для печива) і обваляйте в суміші.
Також можна додатково присипати готові маршмелоу сухим порошком матча. Ми навмисне не вказували певний сорт в рецепті – підійде будь-який зелений або кольоровий чай. Можете навіть спробувати їх змішати, але для цього потрібно злегка змінити рецепт – матча додавати до маси, коли вона вже викладена в форму. Розчиніть матча в невеликій кількості води, вилийте зверху і злегка перемішайте – шматочки вийдуть барвисто-мармуровими.
P.S. Для матча-модифікації ми використовували оригінальний рецепт Вікторії Попін.