Рецепт матча-лате

Рецепт матча-лате

Вміти готувати матча-лате – корисна навичка. Цей напій – король компромісів. Наприклад, ви усвідомлюєте всю цінність зеленого матча, але не звикли до несолодких напоїв на воді. Спробуйте приготувати зелений матча-лате і побачите, як заграє новими фарбами смак порошкового чаю.

Щоб приготувати матча-лате, потрібно 3-5 інгредієнтів, 1 електровінчик, 5 хвилин вільного часу і прямі руки. Щоб приготувати дійсно смачний матча-лате, після якого вас будуть називати не інакше як Великим і Жахливим Володарем Матча-лате, потрібно ще й знати кілька секретів. І ми обов’язково ними поділимося.

Базовий рецепт матча-лате

Рецепт підходить для зеленого і кольорового матча, але для кольорового кількість порошку можна збільшити вдвічі для насиченішого смаку.

Складові:

  • чай – 2 г (або 4 – для кольорових сортів)
  • гаряча вода – 50 мл
  • молоко – 150 мл
  • за бажанням – підсолоджувач (цукор білий або тростинний, мед, сиропи тощо)

Аксесуари:

  • електровінчик
  • ємність для збивання молока і матча
  • високий стакан для подавання

Етапи приготування:

  • Приготуйте матча – весь порошок змішайте з водою в окремій ємності і збийте вінчиком до однорідності та появи піни.
  • Підготуйте молоко до збивання: закип’ятіть та залиште остигати на 5 хвилин (воно повинно залишитися досить теплим, але не пекуче гарячим – приблизна температура 85°C). Збивайте його вінчиком до появи стійкої піни. Якщо потрібно додати підсолоджувач, зробіть це перед збиванням.
  • Перелийте молоко до високої склянки, зверху влийте матча та злегка розмішайте.

Так виглядає універсальний рецепт матча-лате, яким ви зможете користуватися де і як завгодно. Результат буде очікувано хорошим. Але, щоб зробити його відмінним, варто знати деталі.

Про що ще варто пам’ятати, готуючи матча-лате?

По-перше, інструмент. Одного бамбукового вінчика буде недостатньо. Природно, ви можете спробувати збити з його допомогою молоко, але робити це доведеться довго та у широкій, досить глибокій ємності, щоб не пошкодити струни. В цілому ж часен не розрахований на подібні навантаження. Тому ми радимо відразу купувати електровінчик – він за 2-3 хвилини допоможе отримати на молоці чудову піну. А повноцінною його заміною серед ручних інструментів можна назвати хіба що френч-прес.

По-друге, молоко. Ви можете використовувати практично будь-яке. Інше питання – чи влаштує результат. Всі сорти матча не мають такого сильного, специфічного смаку, як кава або какао. Вони швидше ніжні, повітряні. Жирне коров’яче молоко цей невагомий рослинний смак «вбиває». Якщо коротко, то для матча-лате краще купувати кокосове, мигдальне або будь-горіхове молоко. Якщо хочете подробиць, то можете прочитати статтю про вибір молока для матча-лате.

По-третє, вода. Водопровідна вода мало підходить для будь-яких напоїв та пиття в цілому. Неприємний запах або хлорний посмак зведуть всі старання нанівець, і зіпсують будь-який напій. Краще використовувати бутильовану або фільтровану рідину.

Ну, і головне правило: «Рецепт вторинний, головне, щоб вам подобалося». Розшифровується, як «сміливо змінюйте рецепт під себе». Недостатньо насичений смак? Додайте не 2, а 3 грами матча. Занадто насичений? Збільшуйте кількість рідини або кладіть менше чаю. Бентежить післясмак? Спробуйте взяти інший вид молока або змінити воду. Так ви обов’язково прийдете до особистих гармонійних пропорцій ідеального матча-лате.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.