Що таке фіолетова матча?

Что такое фиолетовая матча?

На відміну від японського чаю матча, фіолетова матча – не чай, і не підходить для приготування напою на воді. Вона – суперфуд. Тобто, концентрат або екстракт якогось корисного продукту. В даному випадку – ягід годжі. Їхня батьківщина – Китай, де ці ягоди давно вживають в їжу, а також використовують у народній медицині. Правда, до недавнього часу їх переважно заварювали у воді. Наприклад, як українці заварюють ягоди шипшини. Але цей спосіб дозволяє отримати тільки крупиці користі чудових ягід, тоді як вживання у вигляді матча забезпечує їхню максимальну ефективність.

З чого та як готують фіолетову матча?

Отже, сировиною для суперфуда служать ягоди годжі, які ростуть на повзучому чагарнику з ботанічною назвою Дереза ​​китайська. Він росте і регулярно плодоносить переважно в Непалі та Китаї, зустрічаючись також в Індії і Монголії. Ягоди годжі досить великі. У свіжому вигляді – насичено-червоні, в сухому – темно-бордові з темною м’якоттю (тому матча з них виходить темно-фіолетовою). Цей чагарник зустрічається і по всій території України. Колись його завезли з Китаю, але він здичавів і вже в такому вигляді поширився. Ягоди у цих кущів дуже дрібні, далеко не такі корисні й неприємні на смак.

Технологія виготовлення екстракту аналогічна тій, що використовують для приготування інших фруктових видів матча. Спочатку ягоди ретельно миють і видаляють плодоніжки. Після – сублімують, заморожуючи за дуже низької температури й «виморожуючи» вологу. Після їх повільно розморожують і так само повільно й довго перетирають на жорнах, домагаючись однорідної текстури.

Як виглядає і відчувається фіолетова матча?

Вона має форму порошку, але за текстурою пудру не нагадує. Фіолетова матча більш глевка, але однорідна й без сторонніх вкраплень. Смак терпкий, солодко-ягідний, злегка солонуватий. Перше вказує не так високий вміст вітаміну С, третє – на високу концентрацію мікро- та макроелементів. Аромат – легкий, з ягідними нотами.

Чим корисна фіолетова матча?

У фіолетовій матча міститься величезна кількість корисних речовин. По-перше, це амінокислоти – тут представлені 19 амінокислот, 8 з яких відносяться до незамінних. По-друге, вітаміни – бета-каротин, В12, В1, В2, В6. По-третє, мінерали – мідь, залізо, кальцій, фосфор, цинк, йод, нікель, хром, залізо, фосфор, марганець, селен, калій. Ось чому вона допомагає легко заповнювати дефіцити організму й позитивно впливає практично на всі його системи.

Але є у неї й щось особливе – чотири рідкісних полісахариди, які в такому поєднанні більше ніде не зустрічаються. Ця суміш складних вуглеводів робить фіолетову матча біологічно активно. в різних напрямках: вона діє, і як природний антибіотик, і як антидот при отруєннях, а також як противірусний й протипухлинний засіб. Крім того, ці полісахариди насичують плазму крові білковими комплексами й ліпо-протеїдами, покращуючи стан судин й служачи профілактикою тромбозу, атеросклерозу тощо.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.