Що таке Матча
Матча – це чай, який в буквальному перекладі означає «порошковий чай». Матча це перетертий на кам’яних жорнах зелений чай, традиційно використовуваний для церемоній в різних країнах Азії. Але більшість людей не знає, що цей метод заготівлі чаю використовували ще 2000 років тому в Китаї. На сьогоднішній день культура збору і традиційного виробництва збереглася тільки в Японії.
Коли ви п’єте листової традиційний чай, листя заварюються в гарячій воді, віддають в неї частину своїх корисних речовин і екстрактів, а після викидаються. В матча чаюванні ви фактично випиваєте самі листя, які були перетерті в дрібну пудру і заварені як чай.
Першим просуванням чаю матча займалися буддійські ченці в I столітті нашої ери, коли ввезли його з Китаю і поширили по всій території Японії разом з цінностями та ідеями дзен буддизму. Саме чай матча допомагав їм зберігати умиротворений стан протягом тривалих аскез і медитацій.
У наш час бум на цей чай породила спочатку Америка, а після вся Європа: знаменитості, Instagram блогери, молодь, люди, які ведуть здоровий спосіб життя і дотримуються принципів правильного харчування, поступово ввели матча у вигляді чаю, матча-лате, морозива та десертів в свій регулярний раціон.
Як виготовляється Матча
Матча називають листя тенча, які були вирощені в тіні. Це ті ж чайні листочки, з яких роблять чай сенча і ганпаудер, тільки вони, на відміну від матча вирощуються на сонці. Тобто, спочатку все чайне листя називають тенча, і тільки потім, в залежності від способу вирощування та обробки вони перетворюються в різні сорти чаю.
Давайте разом пройдемо по процесу виготовлення чаю матча:
- Вирощування. Сьогодні чай матча або маття, як звучить назва по-японськи, вирощують не тільки в Японії, але і в Китаї і в інших регіонах Східної Азії. Практично відразу, як тільки на чайних кущах з’явилися зелені листочки, їх накривають сіткою, яка блокує до 80% сонячного світла. Робиться це для того, щоб уповільнити фотосинтез, що підвищує вміст в чаї корисних властивостей.
- Збір. Починається через 88 днів після першого весняного дня. Перший збір дає молоде листя і вважається, що з них виходить чай найвищої якості.
- Виготовлення. На відміну від інших сортів чаю, після збору листя матча пропарюють, щоб запобігти окисленню і зберегти антиоксиданти. Потім стебла акуратно видаляють і чайне листя сушать в добре провітрюваному приміщенні, після чого перетирають на жорнах і роблять з них дрібний порошок.
З недавніх пір чай матча набув популярності серед людей, які ведуть здоровий спосіб життя і ретельно стежать за харчуванням. І це важливий показник – чай матча дійсно корисний для нашого організму і гарного самопочуття в цілому.
Одна з головних переваг цього напою – великий вміст антиоксидантів. Більш того, чай матча прекрасно заспокоює нервову систему і покращує пам’ять та концентрацію уваги.
Ще матча чудово очищає організм і зміцнює імунну систему.
Якщо ви все ще не спробували цей напій, то ми настійно рекомендуємо вам це зробити. Адже матча – це не тільки корисно, але й дуже смачно.