Що таке зелена матча?

Что такое зеленая матча?

Зелена матча – дивовижний напій, слово matcha в буквальному перекладі з японської – «перетертий». Вигадали технологію його виготовлення китайці, але вона мігрувала до Японії й еволюціонувала до небувалих висот, тоді як в Китаї залишилася на колишньому рівні. В Японії зелений матча – невід’ємна частина життя. Цей пудровий чай п’ють кожного дня. З ним проводять довгі й медитативні чайні церемонії. Виготовляють десятки різних сортів. Створили спеціальний посуд і аксесуари, і цей чай – окремий всесвіт з безліччю нюансів. Зелений матча – дивовижний напій.

З чого його роблять?

Зелений матча готують з тієї ж сировини, що й листовий зелений чай – з листя чайних кущів роду Камелія. Але вирощують їх особливим чином. Кращі плантації знаходяться далеко від великих міст й часто там дотримуються принципів органічного землеробства. За два тижні до збору кущі ховають від сонця під великими тентами. Це необхідно, щоб зберегти в листі максимальну кількість хлорофілу – попередника унікальних антиоксидантів зеленого чаю. Сезон збору починається навесні і триває до кінця літа, але найціннішим та найякіснішим вважається саме весняна сировина. Збирають листя зазвичай рано вранці. Найсмачніший матча виходить з молодого листя верхньої частини куща – солодкуватий і ніжний.

Що далі відбувається з чайним листом

Після збору, який в Японії проводиться вручну, листя швидко пропарюють (відбувається своєрідна консервація листа). І відправляють на сушку в природних умовах (раніше це робили на вулиці, зараз – у приміщеннях, але завжди за температури навколишнього середовища). Так виготовляється проміжна сировина, яке називається тентя. Після сушіння тентя очищають від прожилок і залишків стебел, щоб до помелу вирушили тільки найкорисніші частини листя. Для подрібнення використовуються невеликі кам’яні жорна. За раз вони перемелюють невелику кількість сировини, зате воно не перегрівається і залишається максимально корисним. І перетворюють суху листову м’якоть на дуже тонкий зелений порошок.

Чому все збожеволіли від матча?

Одним реченням тут не відповісти. По-перше, пиття матча – це спосіб поглинути весь чайний листок повністю, нічого не викидаючи на смітник. Що робить його найкориснішим з чаїв. По-друге, зелений маття – ласкавий і потужний тонізуючий напій. У ньому міститься багато теїну – алкалоїду, схожого на кофеїн. Але теїн засвоюється вдвічі повільніше, тому діє довше і створює мінімальне навантаження на судини (але будемо чесними – все ж створює, трохи піднімаючи тиск). По-третє, протиракова активність зеленого матча доведена офіційною медициною: він ефективний для профілактики онкологічних захворювань. І так, ще він справді смачний.

Зелена матча – ідеальний повсякденний напій. Він містить багато важливих поживних речовин, швидко відновлює баланс електролітів. А ще містить багато L-теаніна, який стимулює вироблення серотоніну і дофаміну, тому допомагає легше впоратись зі стресами і залишатися в доброму гуморі.

Як використовувати зелену матча?

В Японії цей чай використовують по-різному – п’ють, додають до десертів і навіть локшини соба. Ви можете мислити так само широко щодо його використання. Наприклад, готувати чай на воді (за методом усутя і койтя), варити матча-лате на будь-якому молоці, додавати до панкейків або млинців, приправляти салати, смузі, морозиво, каші та все, що заманеться. Зелена матча впливає не тільки на смак, але й на колір страви, тому її добре використовувати в кондитерській справі як натуральний барвник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *