Як доглядати за бамбуковим вінчиком для матча

Как ухаживать за бамбуковым венчиком

Називати бамбуковий вінчик твором мистецтва — не перебільшення. Щоб зробити таку філігранну роботу, майстер вчиться роками. Причому працює виключно ручними інструментами і здатний визначити, з яким матеріалом варто працювати, а який краще відкласти в бік. Японці часом примудряються користуватися одним вінчиком роками. Як їм це вдається? Просто вони знають нехитрі правила правильного догляду, якими ми з вами зараз поділимося.

Готуйте вінчик до чаювання

Перед кожним чаюванням замочуйте його у воді. Ідеальний варіант — на 30 хвилин в теплій воді, оптимальний — на 1-2 хвилини у відчутно гарячій. Сухі струни вінчика тендітні, негнучкі, гірше збивають чай і легше травмуються об стінки посуду. Увібравши в себе вологу, вони трохи розпрямляються і стають еластичними — чай збивається якісно, без грудочок, з’являється густа шапка піни.

Обов’язково промивайте його після використання

Частинки матча, залишаючись на вінчику, можуть ставати причиною розвитку хвороботворної флори, грибків. Заради безпеки чаювань його варто мити після кожного використання — потримати під струменем теплої води або набрати чисту воду у ємність, а після злегка її «збити».

Не забувайте про сушіння

Аксесуар варто зберігати в сухому прохолодному місці й правильно сушити, щоб запобігти загниванню, появі неприємного запаху, зміні кольору бамбука. В жодному разі не можна сушити й зберігати вінчик в положенні на боку — струни дуже швидко деформуються і виправити їхню форму вже не вийде. Варіанти правильного сушіння та зберігання:

  • стоячи на ніжці;
  • у підвішеному стані на мотузочці;
  • на спеціальній керамічній підставці кусенаоші.

Не ігноруйте підставку

Навіть без підставки вінчик може прослужити вам півроку, якщо дотримуватися правил вище — готувати, мити, сушити у вертикальному положенні. Але з підставкою термін його служби може подвоїтися: на ній струни фіксуються в ідеальному положенні й швидкість їхньої неминучою деформації скорочується майже вдвічі. Один раз придбавши підставку, ви заощадите на вінчиках — купувати їх доведеться рідше.

Збивайте ним тільки матча

Бамбук дуже швидко, практично моментально всотує запахи та фарбувальні речовини. Якщо заради інтересу збити ним каву, всі решта ваших чаювань пройдуть під егідою його сильного неповторного запаху.

Вибирайте об’ємний посуд

В ідеалі під час збивання матча вінчик повинен контактувати тільки з водою, не торкаючись або дуже легко торкаючись стінок посуду (краще за все — тявану). Кожне таке торкання призводить до стирання і так тонких бамбукових струн. Вони стають тонкими, пухнастими. Ворсинки в результаті можуть потрапити до настою. Чим ширшим буде посуд для збивання, тим повільніше струни будуть стиратися.

Використовуйте посуд з гладенькою внутрішньою поверхнею

Чаші з нерівною і шорсткою внутрішньою поверхнею виглядають атмосферними, але ця сама поверхня діє на вінчик, як наждачний папір — на дерево. Чіпляючись за незліченні крихітні горбки, струни стоншуються, покриваються ворсинками, можуть зламатися.

Не використовуйте мийні засоби

Матча — не жирна субстанція і її немає потреби відмивати від вінчика чимось, крім води. Навіть намагатися відмити не потрібно — струмінь води прекрасно впорається з цим завданням. Більшість засобів для чищення має сильний запах, навіть натуральні (наприклад, кокосове господарське мило). Позбутися від нього складно і доведеться пити матча зі смаком, наприклад, кокосового мила. Також будь-які абразиви будуть дряпати поверхню, стоншуючи її та сприяючи потемнішанню, гниттю.

Також вінчик можна мити в посудомийній машині — температура й тривала вологість викликають незворотні зміни, після чого користуватися аксесуаром вже не вийде. Правила зовсім нескладні, згодні? Тоді дотримуйтеся їх і нехай ваші вінчики будуть здорові й красиві.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.