Як готувати чай матча Койтя і Усутя

Как готовить матча

Як готувати чай матча Койтя і Усутя


Заварити чай матча – означає добре розчинити його (в ідеалі – збити бамбуковим вінчиком Часен) в гарячій воді 80°С. Чай матча можна приготувати в легкому або в більш концентрованому вигляді. Слабо заварений напій в Японії називають «Усутя», а міцний – «Койтя».

Для приготування чаю матча на основі води вам потрібні такі інструменти:

  • Чаван – чаша для японського чаювання;
  • Чашаку – мірна ложечка;
  • Часен – спеціальний вінчик, зроблений з бамбука, за допомогою якого чай збивається в піну;
  • А також 2 грами чаю матча і 80 мілілітрів гарячої води хорошої якості.

Як готувати Матча Усутя

  1. Промийте Чаван гарячою водою і витріть насухо. Це потрібно для того, щоб нагріти чашу, в якій ви будете готувати ваш матча.
  2. Насипте дві мірні ложечки матча. Це приблизно 2 грами чаю на порцію. Краще буде просіяти матча порошок через сито, щоб збитий напій був більш м’який і однорідний.
  3. Залийте порошок невеликою кількістю гарячої води і почніть збивати вінчиком, поки вся чайна пудра не розчиниться.
  4. Влийте залишок гарячої води і продовжуйте збивати. Чим довше ви збиваєте, тим щільніше буде піна.
  5. Подавати і пити матча потрібно відразу ж після приготування, інакше порошок почне осідати на дно чаші і чай втратить повноту смаку.

Усутя – не густий по консистенції напій, з нотою гіркоти на смак і однорідним зеленим кольором. Це демократичний чай, його зазвичай п’ють без строгих формальностей в колі родини або друзів (в рамках щоденного чаювання).

Як готувати Матча Койтя

Приготування Койтя (міцного чаю): 4 г заварки засипати в попередньо зігріту і насухо витерту чашу з додаванням 50 мл гарячої води (80°С). Суміш потрібно перемішувати повільними W образними рухами близько хвилини. Якщо технологія витримана, Койтя вийде густим і тягучим з солодкувато-терпким смаком, з красивою, насиченою зеленою піною зверху. Койтя – це традиційний напій чайних церемоній. Його п’ють кілька разів на тиждень.

Оскільки чай Матча має незвичайний смак – з трав’яною гірчинкою і терпкістю, то до чаю прийнято подавати національні солодощі – вагасі. Їх їдять до чаювання, щоб підготувати смакові рецептори до смаку зеленого чаю.

Матча також прекрасно поєднується з молоком, і у нас в основному популярний саме матча лате. Так як це нетрадиційний метод заварювання, то способів приготування чайного лате безліч. За основу напою можна взяти соєве, кокосове або звичайне молоко, додати підсолоджувач за смаком і розбавити водою.

З яким молоком пити матча?

Ми за рослинне молоко, тому нижче пропонуємо наші улюблені варіанти:

Кокосове – найпопулярніший варіант і, на нашу думку, найсмачніший. Яскравий кокосовий аромат і нейтральний смак.
Рисове – це молоко солодкувате само по собі, тому додасть вашому лате дуже глибокий приємний смак.
Мигдальне – з ним смак завареного лате буде варіюватися від нейтрального до легкого горіхового.
Вівсяне – на гурмана, насичене жовте молоко, з інтенсивним солодким смаком, але спробувати варто обов’язково.
Гречане – на любителя, має насичений відтінок гречки і може перебити основний смак зеленого чаю.
Соєва – дуже солодке, дуже насичене.

Приємного матча чаювання!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.