Як відрізнити справжній гречаний чай від підробки?

Как отличить настоящий гречишный чай от подделки?

Гречаний чай — новий продукт на українських прилавках. До того ж, він не дуже дорогий. Ну, в порівнянні з Церемоніальним матча точно. Словом, поки немає максимального попиту, напливу «підробленого» Ку Цяо не варто побоюватися. А навіть якщо він станеться, себе завжди можна убезпечити, співпрацюючи з постійним постачальником. Але трапляються різні ситуації і на допомогу всім, хто сумнівається в оригінальності чаю з гречки, ми склали короткий гайд щодо його вибору.

1. Погляньте на заварку

Сухий гречаний чай мало нагадує зерна звичної гречки. Його роблять з молочно-стиглого насіння й обсмажують при високій температурі, тому й заварка більше нагадує гранули — досить тверді, невеликі, темно-коричневого кольору. Вони пахнуть підсмаженою скоринкою хліба й шоколадом. Саме на такий зовнішній вигляд (а в офлайн-магазинах — і аромат) орієнтуйтеся.

2. Випивши чай, пожуйте заварені зерна

Найцікавіше те, що самі китайці називають Гречку татарську «гіркою», а солодкою величають Гречку європейську. При цьому в смаку напою ви ніколи не почуєте гіркоти — вона присутня тільки в борошні з гречки татарської. І вона ж допоможе визначити, з якої гречки зроблений настій. Для цього спробуйте пожувати заварені зерна — вони повинні бути гіркими, а гіркота буде посилюватися під час охолодження заварки. Якщо вони солодкуваті або нейтральні, швидше за все, сировиною для чаю служила не Гречка татарська, а інший її різновид.

3. Розріжте гранулу чаю і подивіться на зріз

На відміну від щільного і твердого звичайного гречаного ядра, гранула буде твердою, але при цьому пористою, неоднорідною. Завдяки такій структурі можливе швидке і повне заварювання чаю без тривалого настоювання. У разі іншої структури є привід сумніватися в якості чаю.

4. Виміряйте час заварювання

Свіжий, якісний, а головне — справжній — гречаний чай заварюється не довше хвилини. Досить залити його окропом, добре розмішати ложкою і практично відразу можна пити. В процесі вживання він ставатиме ще більш насиченим і ароматним. Якщо за фактом цього не відбувається і повного заварювання доводиться чекати кілька хвилин, ви, швидше за все, маєте справу з не оригінальним чаєм.

5. Ку Цяо можна заварювати тільки один раз

Гречаний чай, на відміну від листяного китайського чаю, не призначений для багаторазового заварювання і не витримує п’ять або десять промивань. Його доля — бути завареним один раз, щоб віддати настою всю свою користь без залишку. Рекомендації про багаторазове заварювання, отримані з інструкції або безпосередньо від продавця, повинні стати приводом замислитися про оригінальність походження вашої покупки.

6. Колір настою, смак та аромат

Не випадково ми винесли ці параметри на останнє місце — мало того, що сприйняття смаку і аромату завжди суб’єктивне, так ще й смакові характеристики напою можуть змінюватися в залежності від погодних умов, способу обробки, місця зростання і ще десятка факторів. Тому комусь гречаний чай видається шоколадно-ванільним, а комусь — дуже гречаним, немов заварюєте ви не спеціальний чай, а гарненько підсмажену гречку. А колір настою буде змінюватися в залежності від часу заварювання.

Але! На те сорт і називається сортом, щоб володіти базовим набором загальних характеристик. Для гречаного чаю базовими будуть:

  • колір настою — від сонячно-жовтого до світло-бронзового;
  • аромат — легкий, приємний, апетитний, з превалюванням солодких нот;
  • смак — солодкуватий, що нагадує випічку, горіхи або солодкі спеції.
  • Оригінальний гречаний чай повинен повністю або практично повністю відповідати перерахованим характеристикам.

    І останній нюанс. У китайського Ку Цяо є близький родич — японський чай Собача (або Собатя). Його також готують з обсмажених гречаних зерен. Подібностей у них більше, ніж відмінностей, але ставити між ними знак рівності з огляду на різниці терруару буде не зовсім коректно.

    Вгору^

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.